مهلت ثبتنام در مسابقه تحلیل دادههای نسل جدید توالییابی(NGS) تا 7 تیر ماه تمدید [...]
افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی
نام سرمایه گذار:
تاریخ انتشار :
مکان:
مقدار:
معماری:
درباره پروژه

چالش نوآوری افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی
سالانه 30 درصد محصولات کشاورزی تولیدشده در کشور به ضایعات تبدیل میشود که 7 تا 8 درصد آن ناشی از بستهبندی نامناسب است. از اینرو حل این چالش یعنی افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی از طریق ارائه بستهبندیهای نوین، گام مهمی در افزایش فروش و صادرات این محصولات محسوب میشود. ما در ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به دنبال راهحلهای عملی برای «افزایش زمان ماندگاری انواع محصولات کشاورزی از طریق بهبود کیفیت بستهبندی» هستیم. شرکتهای دانشبنیان، دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاهها و پژوهشگاهها، و سایر پژوهشگران و فناوران علاقمند میتوانند در این چالش شرکت کنند. آنچه پیش رو دارید، راهنمای شرکت در این چالش است که به توصیف مساله، ملاحظات فنی، ملاحظات و معیارهای ارزیابی طرحها، و فرایند و زمانبندی برگزاری چالش میپردازد.
حفاظت از انواع محصولات کشاورزی در برابر عوامل محیطی مانند گرما، نور، رطوبت، اکسیژن، میکروارگانیسمها، حشرات و گرد و غبار همواره یکی از چالشهای صنایع کشاورزی بوده و از این رو، رویکردهای مختلفی برای بستهبندی و پوششدهی محصولات کشاورزی توسعه پیدا کرده است. گرچه غالباً افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی وقتی اولویت پیدا میکند که پای صادرات این محصولات در میان باشد، اما وسعت کشور ما و استفاده از حمل و نقل زمینی برای انتقال این محصولات به بازار، بهبود بستهبندی در بازارهای داخلی را نیز به یک چالش جدی تبدیل کرده است. اما علاوه بر افزایش «زمان ماندگاری» محصولات که شاید بیشتر برای تولیدکنندگان و فروشندگان اهمیت داشته باشد، «حفظ کیفیت» محصولات کشاورزی نیز به طور جدی مورد توجه مصرفکنندگان است. به این ترتیب دستیابی به فناوری بستهبندیهای مناسب برای افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی همراه با حفظ کیفیت آنها یک چالش جدی است.
شرح مساله و ملاحظات
1-روش تولید: هیچ محدودیتی در انتخاب روش تولید وجود ندارد.
2-مواد مصرفی: هیچ محدودیتی در انتخاب مواد مصرفی وجود ندارد. اما دردسترسبودن ماده انتخابی و گرید غذایی آن اهمیت دارد. همچنین پیشنهادهایی که شامل بهکارگیری مواد طبیعی و زیستتخریبپذیر باشند، امتیاز بیشتری کسب خواهند کرد.
3-کیفیت ماندگاری: در مورد بستهبندیهایی که از فناوری فیلمهای پلیمری بهره میبرند، لازم است قابلیت حفظ کیفیت تا بیش از 48 ساعت در دمای محیط و بیش از 15 روز در دمای یخچال (کمتر از 5+ درجه سانتیگراد) مد نظر قرار گیرد.
ناگفته پیداست که افزایش ماندگاری/کیفیت محصولات کشاورزی از طریق «اعمال مواد افزودنی به محصولات کشاورزی» در قلمرو این چالش قرار نمیگیرد و طرحهای پیشنهادی مبتنی بر اعمال مواد افزودنی به محصولات کشاورزی مورد داوری/ارزیابی قرار نخواهند گرفت.
مهمترین معیارهای مورد نظر کمیته داوران عبارتند از: کارایی و کیفیت بستهبندی (از قبیل استحکام، شفافیت، ضخامت و …)، و توجیه فنی و اقتصادی،

مساله محوری این چالش، «افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی (همچون کاهو، کلم و هستهدارها مانند هلو و شلیل) از محل تولید تا مقصد نهایی، ضمن حفظ کیفیت آنها از طریق بهبود بستهبندی» است. بنابراین از شرکتکنندگان در این چالش خواسته میشود راهحلهایی برای افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی مبتنی بر بهبود بستهبندی ارایه نمایند، بی آن که کیفیت این محصولات دچار افت یا کاهش شود.
از آنجاکه معمولاً بیشترین افت کیفیت در محصولاتی از قبیل کاهو، کلم، هلو یا شلیل صورت میگیرد، نگهداری این محصولات پس از برداشت از اولویت بیشتری برخوردار است.
زمانبندی مراحل
تیر ماه
ارزیابی نهایی طرح ها
در این تاریخ طرح های تکمیلی نوآوران توسط کمیته فنی چالش مورد ارزیابی قرار گرفته و طرح برتر نهایی انتخاب و معرفی می شود.
خرداد ماه
مهلت تکمیل مستندات
نوآوران راه یافته به مرحله دوم تا این تاریخ فرصت خواهند داشت تا طرح تکمیلی خود را به همراه مستندات آزمایشگاهی مورد نیاز نظیر امکان سنجی و نمونه اولیه ارائه نمایند.
اسفند ماه
ارزیابی مرحله اول
در این تاریخ ارزیابی طرح ها به اتمام رسیده و برگزیدگان راه یافته به مرحله دوم چالش اعلام خواهند شد. ارزیابی ها در این مرحله بسته به صلاحدید داوران می تواند به صورت حضوری و یا غیر حضوری انجام شود.
5 بهمن
مهلت ثبتنام
علاقمندان به شرکت در این چالش تا دهم دی ماه فرصت دارند تا نسبت به دریافت فرم طرح پیشنهادی و تکمیل آن و سپس ثبتنام و ارسال فرم طرح پیشنهادی خود اقدام نمایند.
جوایز
مرحله دوم
100 میلیون ریال
به طرح برتر نهایی که از سوی داوران انتخاب خواهد شد، تعلق می گیرد.
مرحله اول
20 میلیون ریال
به تمامی طرح های راه یافته به مرحله دوم جهت تکمیل مستندات طرح تعلق خواهد گرفت.
حامیان این چالش



اخبار مرتبط
با حضور مدیرعامل شرکت کویرتایر و مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد نانو، مراسم تقدیر [...]
چهاردهمین چالش نوآوری نانو با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و با حمایت شرکت [...]
مرکز راهبردی فناوریهای همگرا با همکاری ستاد توسعه زیست فناوری برگزار میکند. [...]